dinsdag 10 januari 2023

Nothing compares

Het Uur Van De Wolf vertoont vanavond de documentaire Sinéad O'Connor - Nothing Compares. Zij is een Ierse zangeres, katholiek van huis uit maar sinds oktober 2018 luistert ze naar de naam Shuhada Davitt - ze is een moslima geworden.
Ik heb niet kunnen achterhalen of Bob Dylan in deze documentaire ook voorbij komt. Geen idee, maar het zou wel kunnen. Niet omdat het Dylan is, maar wel omdat hun levens op een cruciaal punt elkaar kruisten.
In oktober 1992 werd in Madison Square Garden het concert The 30th Anniversary Concert Celebration gehouden, ter gelegenheid van Dylan's 30-jarig jubileum. Verschillende artiesten gaven acte de présence, waaronder sister Sinead.
Zij stond op het programma om I Believe In You te zingen, een van de Dylan-gospels. Maar zij werd door het publiek uitgefloten. Twee weken eerder had zij namelijk opgetreden in de Amerikaanse televisieshow Saturday Night Live Ze citeerde Bob Marley's War, alvorens een foto van paus Johannes Paulus II ("de echte vijand") te verscheuren.
Het was haar aandeel in de strijd tegen kindermisbruik in de katholieke kerk. De Dylan-fans waardeerden haar actie niet. Dertig jaar later moeten we concluderen dat O'Connor er niet ver naast zat met haar actie.
Een drama. Sinead werd aangekondigd door Kris Kristofferson tijdens het tribute-concert. Toen zij werd uitgefloten en als reactie daarop niet kon zingen, maar wél War opnieuw declameerde, werd ze na afloop getroost door de armen van die oude Kris.
Kristofferson is een oude bekende van Dylan. In 1973 speelden ze samen in de film Pat Garrett and Billy the Kid van Sam Peckinpah. Kris vertolkte de rol van Billy The Kid, Dylan nam de rol van Alias op zich en verzorgde de soundtrack voor de film.
Naar aanleiding van het incident tijdens het tribute-concert, kwam Kristofferson in 2009 met het lied Sister Sinead.

I’m singing this song for my sister Sinead
Concerning the God-awful mess that she made
When she told her truth jus as hard she could
Her messages profoundly was misunderstood

Waarvan akte. Ik ben benieuwd of dit in Het Uur Van De Wolf nog aandacht krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten