woensdag 4 januari 2023

Jaarwisseling

De Erasmusbrug in Rotterdam staat volop in de belangstelling. Niet vanwege het kunstwerk zelf, maar vanwege de projecties tijdens de jaarwisseling. Om klokslag 00.00 uur stonden er leuzen van racistische theorieën op de zijkant van de brug. Het gaat om de prominentste leus die gebruikt wordt in neonazistische en Amerikaanse witte racistische kringen. Verder verschenen er teksten als 'White lives matter' en 'Zwarte Piet deed niks verkeerd'.
Ben je mooi klaar mee.
Misschien is dit een goede aanleiding om Dylan-teksten op de brug te tonen. Er zijn genoeg goede teksten te vinden. '“You got more than the blacks, don’t complain / You’re better than them, you been born with white skin,” they explain' uit Only A Pawn In Their Game. Of 'And to the black folks he was just a crazy nigger / No one doubted that he pulled the trigger' uit Hurricane.
Maar ongetwijfeld kunnen meer zinnen op de brug worden weergegeven. Dat is iets voor burgemeester Ahmed Aboutaleb.
In 2023 kunnen we stilstaan bij de lustrum-verjaardagen van Dylan-albums. Zo wodt The Freewheelin' Bob Dylan 60 jaar, zien de platen Pat Garrett & Billy the Kid en Dylan Abraham, is Street-Legal aan de 45e verjaardag toe, mag Down in the Groove 35 kaarsjes uitblazen en heeft World Gone Wrong precies drie decennia achter de rug.
Dan hebben we het nog niet eens gehad over Gotta Serve Somebody: The Gospel Songs of Bob Dylan. Tien collega's van Dylan die zijn gospelsongs opnieuw spelen - en Dylan's eigen bijdrage, een duet met Mavis Staples. Alle zangers en zangeressen zijn vrijwel allemaal 'gekleurde mensen'.
Leuk voor lijstjes-journalistiek. Zes albums die een verjaardag vieren, dit jaar. Zes keer gebak halen bij de lokale bakker. Ik vind het niet erg.
Enfin.
Het nieuwe jaar is met de vierde dag bezig. Het bewijst maar weer dat er vrijwel altijd een gelegenheid voordoet om met Dylan bezig te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten