vrijdag 27 januari 2023

17

Vandaag is het Holocaust Memorial Day. Elk jaar is dat 27 januari, trouwens. Want het Russische Rode Leger trok 27 januari 1945 in het vernietigingskamp Auschwitz. Daar bevrijdden de Sovjets van Stalin onder meer Otto Frank, de vader van Anne.
Omdat Auschwitz symbool is komen staan voor de gruwelijkheden van de Holocaust, is de bevrijdingsdag uitgekozen als jaarlijkse herdenkingsdag. In dat kader spreekt Jacques Grishaver vandaag de Verenigde Naties in New York toe.
Zou Bob Dylan nog naar deze toespraak luisteren? Je mag dan wel Bob Dylan heten, maar je Joodse afkomst verloochen je nooit. Net zoals Colonel Tom Parker altijd de 'Nederlandse manager' van Elvis is gebleven.

When the Second World War
Came to an end
We forgave the Germans
And we were friends
Though they murdered six million
In the ovens they fried
The Germans now too
Have God on their side

Maar misschien is Dylan ook wel met andere dingen bezig, vandaag. Met de release van Fragments, deel 17 uit de Bootleg Series. De Volkskrant is bij monde van redacteur Gijsbert Kramer dolenthousiast. Terecht ook wel - ik ben blij met het luisteren van de schijven uit deze Bootleg.
Heerlijk om de nieuwe mixen van Time Out Of Mind te horen. Om de afgekeurde songs te horen. Om de live-versies te horen. Om het boekje te bekijken. Om me te verheugen op dit weekend, om de essays te lezen. Dat is toch heerlijk?
Het is geen negeren van het Holocaust-leed, dit muziek luisteren vandaag. Integendeel. Je kunt heel hard je best doen om een heel volk uit te roeien. Maar ja, dit volk is altijd sterker dan de tegenstand. Luister maar naar Fragments.Geen opmerkingen:

Een reactie posten