maandag 16 januari 2023

Blauwe maandag

Vandaag is het de derde maandag van 2023. Deze dag staat sinds 2005 bekend als Blue Monday, sinds de Britse psycholoog Cliff Arnall met deze term op de proppen kwam.
De dag dat mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou komen omdat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.
Blauwe maandag dus. Dat heeft overigens met de kleur blauw te maken. Dat hebben wij er in het Nederlands van gemaakt. De term Blauwe Maandag is een letterlijke vertaling van de uitdrukking Blue Monday. Nu betekent 'blue' inderdaad 'blauw' in ons land. Maar in het Engelse taalgebruik betekent 'blue' ook het beroerd voelen. Feelin' blue is een manier om aan te geven dat het niet goed met je gaat. De muziekstijl blues is op deze “kleur” gebaseerd.Ik hul me vandaag voor de gelegenheid ook maar in het blauw. Niet omdat ik zwelg in zelfmedelijden. Wel omdat zo'n dag als vandaag een goede aanleiding is om weer Dylan aan te zetten. Tangled Up In Blue, bijvoorbeeld. Of een live-uitvoering van Blind Willie McTell, hoewel de studio-opname ook nog altijd klinkt als een klok.
Ik ben in zekere zin een 'gelegenheidsdrinker': er doet zich altijd wel een gelegenheid voor om Dylan aan te zetten. Een studie-versie. Een live-variant. Een cover-uitvoering. Als de literatuur maar weer uit de boxen klinkt.
Dan is de blauwe maandag zomaar over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten