donderdag 10 oktober 2013

Nobelprijs - het vervolg

Bob Dylan heeft vandaag niet de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangen. De prestigieuze waardering ging naar de Canadese schrijfster Alice Munro. Dylan werd dit jaar wel als één van de kanshebbers genoemd.
Bob Dylan. Iedereen weet dat de zanger niet met die naam is geboren. Nee, Robert Allen Zimmerman luidde zijn naam bij de inschrijving bij de burgerlijke stand. Maar toen Zimmy begin jaren zestig naar New York vertrok, noemde hij zich steeds anders.
Bijvoorbeeld Blind Boy Grunt en Elston Gunnn, met drie n-en op het eind. En de jonge zanger stelde zich steeds vaker voor als Bob Dylan. Wat weinig mensen weten, is dat Robert Zimmerman in augustus 1962 naar de burgerlijke stand is gegaan, samen met zijn manager Albert Grossman, om zijn naam te wijzigen. In Robert ‘Bob’ Dylan. Zimmerman bestond niet meer, en Dylan was niet langer een artiestennaam.
Wat nog minder mensen weten, is dat Dylan zichzelf een transfiguratie vindt van wijlen Robert Zimmerman, die betrokken was bij de Hell’s Angel Sonny Barger. Die Zimmerman kreeg een motorongeluk, net als de zanger Dylan.
Een wonderlijk verhaal, die transfiguratie. Ik kom er zelf ook niet helemaal uit, hoe zoiets precies heeft gewerkt. Duidelijk is wel dat Dylan veel meer is dan alleen een waanzinnig goede liedjesschrijver.
Bob Dylan is ook een literair genie. Een leider. En een man waar veel mythes omheen hangen. Misschien dat hij daarom wel geen Nobelprijs voor de Literatuur krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten