donderdag 5 september 2019

Kronieken #51: Caribbean Wind

In augustus 2005 stormde de orkaan Katrina over New Orleans. Van de stad New Orleans (Louisiana) bleef na afloop weinig over. Nou ja, de bakermat van de slavenmuziek en de gospelmuziek werd zwaar getroffen door de hurricane.
Twee maanden later trad Bob Dylan op in Ahoy, Rotterdam. Het was het optreden met een wonderschone uitvoering van Maggie's Farm. Bij de introductie van de bandleden gaf Dylan aan bij drummer George Recile: He's from New Orleans. En bij bassist Tony Garnier: He's from New Orleans, too.
Ik moest hier aan denken bij het nieuws over orkaan Dorian. "Orkaan Dorian blijk blijkt zwaar te hebben huisgehouden op Abaco. Twee dagen lang trok de storm over het eiland, met zware verwoestingen tot gevolg," meldt de NOS.
Net als bij Katrina reageert de Republikeinse regering in Washington D.C. op geheel eigen wijze. President Bush jr. kreeg felle kritiek op zijn beoordeling van de gevolgen van de dijkdoorbraken. 
De Amerikaanse president Donald Trump toonde woensdag een kaart met het voorspelde traject van orkaan Dorian die zo is aangepast dat ook de staat Alabama in het gebied ligt dat mogelijk zou worden getroffen. Het lijkt er sterk op dat de baan met viltstift is aangepast. Trump kreeg eerder kritiek omdat hij ten onrechte Alabama als risicogebied had aangemerkt.
De hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat veel vliegvelden op de Bahama's zijn beschadigd door Dorian. Ook havens zijn nauwelijks te gebruiken. "Er staat een team klaar in de hoofdstad Nassau, dat vertrekt zodra de luchthaven toegankelijk is. Ook staat er een vliegtuig met hulpgoederen in Panama," somt een woordvoerder van het Rode Kruis op. Daarnaast is een stroom vrijwilligers onderweg.
Hoofdstad Nassau. Een storm. Ik moet hierdoor ook denken aan iets anders van Dylan, namelijk zijn song Caribbean Wind uit 1985, verschenen op de verzamelaar Biograph. Maar dat heeft niets met Dorian te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten