maandag 2 september 2019

Kolonel Qadhafi

Vijftig jaar geleden pleegde kolonel Qadhafi een staatsgreep in het toenmalige Koninkrijk Libië. Broeder Leider hervormde de staat tot de Libisch-Arabische Republiek.
Moammar Mohammed al-Qadhafi was vanaf 1 september 1969 tot zijn dood van 20 oktober 2011 de onbetwiste leider van dit Afrikaanse land. Die laatste dag werd hij nabij Sirte vermoord tijdens een NAVO-aanval.
Op internet zijn gruwelijke foto’s te zien van een stervende leider.
Qadhafi, of Kadhafi, Kaddafi, Khaddafi, Khadaffi, Gaddafi, Gadaffi en Gathafi, was bekend door zijn outfit met een luipaard-huid.
Die 20e oktober 2011 traden Bob Dylan en Mark Knopfler op in Ahoy Rotterdam. Een zogenaamde double-bill. Knopfler speelde voor de pauze, Dylan was na de pauze aan de beurt. “Bob Dylan blafte Knopfler van het podium.” Dat zegt iets over Dylans staccato-optreden. Maar ook over het wat zwakkere concert van Knopfler.
Het eerste nummer dat Dylan die avond speelde, het was dus al na de pauze, was Leopard-Skin Pill-Box Hat. Hij opende die tournee vrijwel elke avond met dit nummer. Sommige recensenten zagen hier een verwijzing in naar kolonel Qadhafi.
De Libische leider kleedde zich immers in een kostuum van luipaard-huiden.
Je kunt ook alles zo interpreteren dat het jezelf goed uitkomt.
Aan de andere kant: al vanaf februari 2011 was in Libië een opstand gaande. Dylan die zich met de buitenlandse politiek bezig houdt. Dát zou iets zijn.
Het zal wel niet.
Maar daar was die eerste septemberdag in 1969 nog bij lange na geen sprake van.

Dit blog verscheen eerder op FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten