dinsdag 1 december 2020

50th Anniversary Collection 1970

Columbia Records heeft een nieuwe verzamelaar op de markt gebracht. Het gaat om 50th Anniversary Collection 1970, een 3cd met nummers uit het begin van de jaren zeventig. De jaren van Self Portrait, DYLAN, Johnny Cash, New Morning - die periode.
Al eerder verscheen zo'n boxje, maar dan van een decennium eerder. Grote kans dat dit een manier is van de platenmaatschappij om de rechten op de nummers niet te laten vervallen. Op deze manier worden de auteursrechten weer een flink aantal jaar veilig gesteld.
In Nederland is die termijn zeventig jaar. Maar, zo leert de website Muziek En Recht, het muziekrecht is complex. En in vrijwel elk land is het anders geregeld. Auteursrechten overdragen en onderhandelingen voeren over de voorwaarden waaronder dit dient te geschieden is een vak apart.
De nummers op de Dylan-box dat net is verschenen, lijken overeen te komen met Travelin' Thru en Another Self Portrait, respectievelijk afleveringen 15 en 10 uit de Bootleg Series. Het is mij onduidelijk of bij deze verzamel-box een boekje is meegegeven, wat zo'n uitgave altijd weer aantrekkelijk maakt.
De verkoop van de schijfjes is alweer stopgezet: uitverkocht. En dat terwijl elke koper maar één exemplaar mocht bestellen. Misschien is het een beperkte oplage.
Desalniettemin gaat het om eerder onuitgebrachte versies. Wat die versies betreft, is er dus géén overlap met het beschikbare materiaal. Dat maakt het dan wel weer een leuk item voor in de Dylan-collectie.

2 opmerkingen:

 1. Er zouden slechts 100 exemplaren (voor GB?) beschikbaar zijn geweest. Overigens was er geen box set voor 1960 ("een decennium eerder"), maar wel voor 1969 (een jaar eerder).
  Soms ben ik toch een muggenzifter. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer dat die oplage zo beperkt is! Maar ja, als die copyrights maar geregeld worden, he.
   Wat betreft die andere box: hoe zit het met https://bobdylaninnederland.blogspot.com/2013/01/the-50th-anniversary-collection.html en met https://bobdylaninnederland.blogspot.com/2014/12/50th-anniversary-collection-1964-deel-1.html ?

   Verwijderen