maandag 7 december 2020

Kronieken #63 | Verkoop

Bob Dylan heeft zijn muziekrechten verkocht aan Universal Music Publishing Group. Die moest naar verluidt wel 300 miljoen dollar (ongeveer 250 miljoen euro) overmaken naar de liedjesschrijver. Met de verkoop doet Dylan afstand van de inkomsten die zijn muziek genereert. Deze bedragen vallen nu in handen van Universal Music.
Waarom zou hij dat hebben gedaan? Die muziekrechten vormen een mooi pensioen, zeker nu Dylan door corona voorlopig niet kan optreden. Met een hit als Make You Feel My Love door Adele of Knockin' On Heaven's Door van Guns 'n Roses en Eric Clapton, stroomt vanzelf wel wat geld in Dylan's laatje.
Maar nu dus nar Universal.
Tom Willems schrijft op zijn nieuwe weblog de Bob Dylan aantekeningen: Wat heeft Bob Dylan bewogen om deze deal te sluiten? Een paar jaar geleden verkocht Dylan zijn complete archief, nu de rechten op zijn composities. Is hij aan het opruimen? Is hij, zijn leeftijd indachtig, orde op zaken aan het stellen voor het niet meer kan? 
Het nieuws volgt een dag na de veertiende aflevering uit VPRO's BOBcast. Daarin is huisarts-in-ruste Arie de Reus te gast. Eindelijk wordt weer goed gesproken over Dylan, voorbij alle clichés en onhebbelijkheden. De Reus wordt in de boekwerken van de latere Bootleg Series regelmatig bedankt, omdat hij met bijzonder materiaal aan komt zetten. Hij vindt zelf dat hij geen verzameling heeft, maar een heus Dylan-archief heeft opgebouwd.
Dat geloof ik wel.
Een mooi gesprek met Arie. Ik zet maar weer een Bootleg-box aan, ter ere van Arie de Reus. En om te memoreren dat Universal Music nu deze rechten beheerd. Mijn boxen heb ik al binnen, dus aan mij verdienen ze niet veel meer. 
Voorlopig. Want: "Rechten over eventuele toekomstige muziek zijn niet inbegrepen in de deal."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten