zaterdag 26 december 2020

Top2000

De Top2000 is een jaarlijks terugkerend ritueel. Het jaar afsluiten met 'de tweeduizend beste nummers ooit'. Dat dit een subjectieve lijst is, bewijst het jaarlijkse herhalen. Sommige nummers donderen de lijst uit, andere songs staan opeens op de eerste plek. Et cetera.
In deze lijst gaat het natuurlijk niet om de nummers die je zelf al kent. Die hoef je niet te luisteren, want je hebt deze nummers zelfs al opgegeven bij NPO Radio 2. Nee, de aardigheid van de Top2000 zijn de nummers die je niét kent. Die je zomaar tegen komt bij het luisteren tijdens het oliebollen bakken.
Eerste Kerstdag, uur zoveel, hoorde ik bijvoorbeeld An American Trilogy in de uitvoering van Elvis Presley. Een liveversie door Elvis werd in april 1972 als single uitgebracht.
An American Trilogy bestaat uit drie nummers uit de negentiende eeuw. Dixie is een nummer uit een blackface minstrel show, dat een volkslied werd voor de Geconfedereerde Staten van Amerika. Battle Hymn of the Republic is een hymne van de Union Army tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. All My Trials is een nummer afkomstig van de Bahama's, gerelateerd aan Afro-Amerikaanse negrospirituals, dat vaak door folkmuzikanten wordt gespeeld.
Dixie komt ook in de film Masked And Anonymous voor. Dylan maakt van dat lied een folkie uitvoering. Wellicht ook een poging om AMerika weer tot een geheel te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten