vrijdag 18 december 2020

Bob Dylan – 1970

Nog niet eens zo lang geleden verscheen 50th Anniversary Collection 1970, een box met drie cd's over het jaar 1970. Het leek een manier om de muziekrechten voor een lange periode veilig te stellen. Dan gaat het er niet om hoeveel exemplaren verschijnen, maar dát het album verschijnt. In dit geval in een oplage van 100 stuks. Et voilá, de rechten zijn weer verzekerd.
Het is het jaar van Self Portrait en van New Morning. Dat laatste album werd al vóór Self Portrait in de grondverf gezet, mede door het verzoek van toneelschrijver en dichter Archibald MacLeish. Die had Dylan gepolst voor materiaal voor het toneelstuk Scratch; de samenwerking liep stuk, en Dylan had materiaal voor een eigen plaat. De dubbelaar Self Portrait, daarover gaat de mare dat Dylan het gebruikte om zich opnieuw van zijn publiek te distantiëren: hij gooide de muziek als spaghetti tegen de muur - wat bleef hangen, werd opgenomen; dat wat niet bleef hangen, overigens ook.
Het is ook het jaar van de gezamenlijke opnames met George Harrison. De ex-Beatle debuteerde dat jaar met het driedelige album All Things Must Pass, met onder meer My Sweet Lord, maar ook de Dylan-song If Not for You.
Opnames van Dylan en Harrison staan op de box, die onlangs is verschenen. In eerste instantie in een zeer beperkte oplage. Maar: By Popular Demand, wordt het album alsnog officieel en in grote getale op de markt gebracht. Hoezee! 26 februari is de grote dag. Nog twee maanden wachten, dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten