donderdag 3 december 2020

Hoax

Wendell Helgason van de Wesley United Methodist Church, in Hibbing, Minnesota zou afgelopen Pasen een bijzondere opname hebben gevonden. Volgens de Britse site Untold Dylan zou het om een opname gaan van een bar mitswa van de lokale Agudath Achim Synagogue, dat in 1964 de deuren sloot.
De bar mitswa-opname was 22 mei 1954 iopgenomen. Een rondreizende rabbi maakte van Robert Alan Zimmerman een 'zoon der wet'.
Maar helaas: het is een hoax, fake news, een flauwe grap. “There’s never been any Pastor Wendell Helgason here. This building was never a synagogue in the past,” zegt Andy Petter, de huidige predikant van de Wesley United Methodist Church Pastor. “I don’t know about the tape. But as far as us here, that’s a complete fabrication. I wish it was true; that would be nice.”
Wat zou het betekent hebben als die opname wél was gemaakt en gevonden? Zou dat iets hebben uitgemaakt? Heeft dat nog betekenis voor de latere persoon en muzikant Bob Dylan? Misschien wel. Het is in historisch oogpunt wel een mooie bron. Het laat dan horen op welke manier deze puber is aangesproken, welke tekst hij uit de Thora moest lezen, welke religieuze tekst hem is meegegeven.
En misschien waren die woorden weer terug te vinden in de teksten van Dylan. Natuurlijk heeft Dylan ruimschoots geput uit de Schrift, maar zou het dan ook gaan om deze specifieke woorden? 
Dát is dan de waarde van een eventuele opname. Als richtingwijzers voor de Nobelprijswinnaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten