maandag 21 december 2020

Tarantuella

Henry Schut is presentator van het NOS Radio 1-programma Langs De Lijn. Hij stelde de cd-box De Beste Muziek Uit Langs De Lijn samen, dat afgelopen september op de markt werd gebracht. Eén van de nummers op de cd is Tarantuella, de finishmuziek van Radio Tour de France. De muziek is van wijlen Rein van den Broek, trompettist en componist bij leven.
Tarantuella is een spellingsvariant op Tarantula. Dat is een wolfspin. En het is de naam van het literaire debuut van Bob Dylan. Al tijdens zijn elektrische wereldtournee van 1966 was hij bezig met dit boek. Pas in 1971 werd het uitgebracht; in de tussentijd waren al 'bootlegs' verschenen van Tarantula.
Dit boek heb ik in drievoud in de kast staan. Uiteraard het Engelstalige origineel uit '71. En de Nederlandse vertaling uit 1972. De vertaling en het copyright van de Nederlandse editie is in handen van Unieboek N.V. uit Bussum. Op de eerste pagina staat met de hand '94 Oscar Bremer geschreven. De derde uitvoering is de vertaling van Bindervoet & Henkes, die ook het oeuvre van Dylan naar het Nederlands hebben omgezet.
Het zijn van die dwarsverbanden, waar ik aan denk bij het lezen of horen van een term.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten