zondag 15 januari 2017

Psalm 51, of: Modern Times

Twee redenen vormden de basis om vandaag maar weer eens naar het album Modern Times te luisteren. De eerste aanleiding is het stuk, dat Tom Willems afgelopen week plaatste op zijn blog. Zijn enthousiasme over Dylan in het algemeen en bij Modern Times in dit geval, zorgt ervoor dat het begon te kriebelen. Modern Times is inmiddels al een decennium oud, maar heeft nog niets afgedaan aan kwaliteit.
Het tweede motief is de preek van de dominee van dienst, vanmorgen. Hij preekte naar aanleiding van onder meer psalm 51. Dit is de boetepsalm van koning David, na zijn zonde met Batseba. Nadat profeet Nathan de vorst op zijn fout heeft gewezen, dicht de voormalige schaapsherder deze indrukwekkende psalm. Heeft dit Bijbelse lied een relatie met Modern Times?
Ja. Opener Thunder On The Mountain verwerkt op magistrale wijze dit thema. Donder op de berg, de heiligheid van God uit Exodus 19, als Hij Zijn wetten geeft. I've already confessed – no need to confess again, wie eenmaal zijn zonde beleden heeft, hoeft dat niet later opnieuw te doen. Shame on your greed, shame on your wicked schemes – de echo van Nathan, “Gij zijt die man”.
Modern Times was niet het album waar ik ben ingestapt in “Dylan”, dat was de voorloper “Love & Theft” uit 2001. Maar Modern Times was wel de plaat die me in mijn nekvel greep. Met onder meer Thunder On The Mountain. Maar ook Workingman's Blues #2 en vooral de afsluiter Ain't Talkin'. Ik begreep meteen waar dit lied over ging, hoewel ik de tekst in eerste instantie bij lange na niet 'onder de knie had'.
Modern Times, een uitstekende plaat voor deze zondagmiddag, dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten