vrijdag 6 mei 2016

Bril

Ik ben er van overtuigd, dat overal waar de naam van Martin Bril op staat, je dat product blind kunt kopen. Zo kwam ik bij de plaatselijke kringloopwinkel de verzamelbundel Liefde, Seks & Regen tegen. Een verzameld werk uit 2008 met columns, korte verhalen en tot dan toe ongepubliceerde stukken van de chroniqueur des vaderlands, in dienst van dagblad de Volkskrant.
Over Martin Bril zou ik niet gelijk schrijven op dit blog, ware het niet dat ook de columnist een fervent fan was van Bob Dylan. En ook bij dit boekje is het gelijk weer raak. De opdracht of motto voorin het boekwerkje is van Dylan. Everyone is making love / or else expecting rain – BOB DYLAN, staat er te lezen. Geen speld tussen te krijgen.
In de column 'Schoonheid' is het opnieuw raak, hoewel de credits dan achterwege blijven. “Beauty is in the eye of the beholder. Ik ben even kwijt van die wie uitspraak is, maar hij klopt als een bus.” De uitspraak komt voor in de film Masked & Anonymous, wanneer Jack Fate (gespeeld door Dylan) aan het einde van de rolprent een analyse van “het leven” maakt.
Overigens is er een heuse site, die aforismen afspeurt. En in het geval van schoonheid in de ogen van de waarnemer gaat het terug op de Griekse oudheid in de derde eeuw. Via Shakespeare komt de zin weer terecht bij Dylan.
Waarvan akte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten