woensdag 4 mei 2016

4 mei

Dodenherdenking is natuurlijk een nationaal gebeuren. Ga de grens over en buurt bij onze zuider- en oosterburen, en deze dag zal geen lichtje doen opgaan. Laat staan dat vandaag in de Verenigde Staten de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht. Bob Dylan zal vandaag net zo doorbrengen als gisteren en morgen: zonder specifieke activiteiten om zijn Joodse volksgenoten te herdenken.
Desalniettemin staat Dylan met beide benen in de traditie van Joden, die te maken hebben gehad met het antisemitisme (niet specifiek het nazisme). Zijn grootouders, zowel via vader Abraham Zimmerman als moeder Beatrice 'Beaty' Stone hebben hun wortels in Oost-Europa. Opa Zigman Zimmerman werd in 1875 geboren in de haven van de Zwarte Zee bij Odessa, en vluchtte rond de eeuwwisseling naar Duluth, Minnesota. De grootouders van moeder Beaty, Benjamin en Lybba Edelstein, waren Litouwse Joden die in 1902 in Amerika kwamen.
Toen Dylan in 1978 voor het eerst een optreden in Nederland verzorgde, in het Rotterdamse voetbalstadion De Kuip, bracht hij een bezoek aan het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam. In de trein naar het volgende optreden, las Dylan een Engelstalige editie van Het Achterhuis.
4 mei. Dodenherdenking. Misschien moet ik maar stil zijn. Iets langer stil dan die 'verplichte' twee minuten om 20 uur. It's not dark yet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten