dinsdag 9 februari 2016

Life is a carnival

Vanavond is het vastenavond. Met name in de katholieke kerken is deze avond letterlijk de vooravond voor de vastenperiode. De komende veertig dagen worden lichaam en ziel 'afgepeigerd' om zich te richten op God; De veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk. Deze periode eindigt met Pasen.
Aan deze periode gaat een groots feest vooraf, het carnaval. Een lang weekend wordt uitbundig genoten van vlees (zie je de overeenkomst tussen 'carnivoor' en 'carnaval'?), voordat anderhalve maand lang zulk luxe wordt ontzegd voor het lichaam. Met name in de Zuid-Amerikaanse landen is carnaval een haast excessief feest. Ik vraag me af of die dansende vrouwen in weinig bedekkend ondergoed wel iets te maken hebben met het van origine christelijke feest.
The Band heeft een nummer dat luistert naar de titel Life is a Carnival, geschreven door Rick Danko, Levon Helm en Robbie Robertson en afkomstig van hun vierde studio-album Cahoots. Ik vraag me af of pianist Richard Manuel het hier mee eens was, dat het leven een carnaval is. De pianist ging gebukt onder depressies, al dan niet versterkt door buitensporig drank- en drugsgebruik.
Na een concert in Cheek to Cheek Lounge, (Winter Park, Florida), 4 maart 1986, leek de zanger met de hoge stem in goede doen, hoewel hij organist en 'professor' Garth Hudson omhelsde en dankte voor een kwart eeuw muziek. Vervolgens praatte Manuel nog een tijd met drummer Levon Helm op diens hotelkamer over muziek en film, waarna hij naar zijn eigen hotelkamer ging om iets op te halen.
Daar aangekomen nam hij een fles Grand Marnier tot zich en verhing zich in de kamer.
Life is a carnaval.
Je zult maar Richard Manuel heten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten