zaterdag 20 februari 2016

Basement Tapes


Afgelopen maandag ontvingen Bob Dylan & The Band een Grammy Award voor The Basement Tapes Complete. Deze cd-box (met zes schijfjes) is de elfde aflevering uit Dylan's befaamde Bootleg Series. De prestigieuze prijs werd toegekend in de categorie Beste Historische Album – want de box is vol met historisch materiaal, uiteraard.
The Basement Tapes Complete (voor minder daadkrachtige fans verscheen de dubbel-cd Raw, met de belangrijkste nummers uit Complete) verscheen in november 2014; het Grammy-seizoen loopt van november tot en met oktober van het volgende jaar. Zo kan het dus gebeuren dat 'Basement' uit 2014 een prijs krijgt toegekend over het jaar 2015.
Vrijwel gelijktijdig verscheen de cd The New Basement Tapes – Lost On The River. Het gaat hierbij om een gelegenheidsformatie, bestaande uit onder meer Elvis Costello en Marcus Mumford. Onder de bezielende leiding van producer T-Bone Burnett namen zij een handvol nummers van Dylan op. Het gaat om teksten die de maestro schreef ten tijde van de opnames in de kelder van Big Pink, maar die nooit op muziek zijn gezet. Sterker nog, deze teksten leken verloren en vergeten. Aan de muzikanten van The New Basement Tapes de eer om de lyrics op muziek te zetten en op te nemen.
Van dit opnameproces is de documentaire Lost Songs: The Basement Tapes Continued gemaakt. Een zeer onderhoudende film is het geworden. Mede dankzij het feit dat de beelden van de band worden afgewisseld met historisch filmmateriaal. We zien in Lost Songs originele beelden van Dylan & The Band, aan het werk of aan het dollen rondom Big Pink, het roze geschilderde huis in Woodstock. En we horen Dylan, bassist Rick Danko en gitarist Robbie Robertson commentaar leveren op de kelder-periode.
Wat de filmdocu laat zien? Dat de teksten uit 1967 nog steeds een bron van creativiteit zijn. Niet alleen voor Dylan, maar ook voor zijn 'volgelingen' anno 2015/'16.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten