woensdag 21 augustus 2024

Shakespeare

In Diever wordt deze zomer weer een toneelstuk van William Shakespeare opgevoerd. In dit Drentse dorpje is een heel actief Shakespeare-genootschap. Elk jaar wordt een stuk van de Britse toneelschrijver ten tonele gebracht, in het Nederlands.
Dit jaar is het toneelstuk The Winter's Tale, dat in het Nederlands gewoon Wintersprookje heet. De titel doet me denken aan een lied van Queen, A Winter's Tale. Dat nummer is de laatste compositie van frontman Freddie Mercury, luttele maanden voordat hij aan aids bezweek.
Nu was Mercury een Brit, geboren in de Engelse kolonie Zanzibar. Hij had de kunstacademie gedaan. Het lijkt me sterk dat Mercury niks van Shakespeare heeft gelezen. Zo'n songtitel moet haast wel een verwijzing zijn naar een Shakespeariaanse voorstelling.
Beetje vergelijkbaar met Tempest. Dat is een nummer van Bob Dylan, dat in 2012 verscheen op het gelijknamige album. Tempest gaat over de ondergang van de Titanic, het schip dat onzinkbaar zou zijn. Maar op de eerste tocht bleek een ijsberg noodlottig en zonk het schip alsnog.
Tempest lijkt op The Tempest (De Storm), het laatste toneelstuk dat Shakespeare in zijn eentje schreef. Kwade tongen beweerden dat Dylan met Tempest zou aanvoelen dat zijn leven en carrière voorbij zouden zijn. Zoals Shakespeare, met zijn The Tempest. Maar Dylan liet in een interview optekenen dat Tempest net wat anders is dan Thé Tempest - een lidwoord kan het verschil maken.
The Winter's Tale is natuurlijk geen A Winter's Tale. Maar het verschil is ook weer niet zó groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten