woensdag 14 augustus 2024

Capitool

Over ruim een maand wordt een standbeeld van Johnny Cash onthlud in de National Statuary Hall van het Capitool in Washington. Hij is daarmee de eerste muzikant die een eerbetoon krijgt in het parlementsgebouw van de Verenigde Staten.
Zo'n standbeeld wordt geplaatst per staat. Cash komt in de hoek van Arkansas te staan. Daar werd hij geboren als J.R. Cash. Dezelfde staat als waar Levon Helm vandaan komt, de zingende drummer van The Band.
Beide muzikanten hebben een verleden met Dylan. En beide artiesten hebben inmiddels het tijdelijke voor het eeuwige verruild.
Zou Dylan ook een standbeeld krijgen in het Capitool? Namens de staat Minnesota? Geen idee, we zullen wel zien of en wanneer zoiets gebeurd. Dylan en politiek is niet direct een voor de hand liggende combinatie. Desondanks wordt zijn muziek nu wel ingezet voor de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris.
Er is zelfs een heuse website: Dylanfans for Harris. Over twee weken geeft een keur van Amerikaanse musici een livestream-concert, om de huidige vice-president te steunen. Waarom met de muziek van Dylan? Misschien omdat Dylan in de staat is geboren en getogen waar Tim Walz nu gouverneur is: Minnesota. Timothy James (Tim) Walz is de running mate van Harris, wat betekent dat als Harris in november wordt gekozen als staatshoofd, wordt Walz de vice-president.
Maar goed, als Minnesota de link is voor Dylan en Harris/Walz, dan had het campagneteam ook voor iemand als Prince kunnen kiezen. TAFKAP werd geboren in Minneapolis, de helft van de tweelingstad Minneapolis-Saint Paul.
Zou je vanaf het Capitool goed zicht hebben op de hemel? Afgelopen week was het de tijd van de vallende sterren. De aarde trok langs de Perseïden, de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm. Misschien dat Dylan daar de tijd voor heeft genomen, om naar de hemel te kijken. De afgelopen dagen stond Shooting Star op de setlist. Mooi liedje, je kunt er veel over vertellen.
Dat moet maar een andere keer. Eerst maar een glas water, nu de mussen van de daken vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten