woensdag 28 augustus 2024

I have a dream

Vandaag is het 61 jaar geleden dat de Mars naar Washington werd gelopen. Het was een betoging om op te komen voor de rechten van de Afro-Amerikanen. Geestelijk leider van deze beweging was Martin Luther King junior, een baptisten-predikant uit Montgomery (Alabama).
Bob Dylan liep ook mee in deze stoet. Hij zong ook, het nummer Only A Pawn In Their Game, een lied over Medgar Evers. Dylan had ook kunnen kiezen voor het liedje The Death of Emmett Till; Emmet Till was kort daarvoor gruwelijk gelyncht, omdat hij met een blanke vrouw zou hebben geflirt.
I have a dream. Ik heb een droom. Archibald MacLeish had ook een droom, hoewel een stuk minder belangrijk, in het licht van de mensenrechten-demonstraties. Archi wilde het boek The Devil and Daniel Webster van Stephen Vincent Benét op de toneelplanken brengen. Scratch moest deze toneelbewerking heten.
Voor de muziek had MacLeish Bob Dylan in gedachten. Die maakte een aantal liedjes, maar die pasten volgens de toneelschrijver niet goed bij de sfeer van Scratch. Dus werd Dylan vriendelijk bedankt voor zijn inzet, en werd de muziek door een collega gemaakt. Scratch werd twee avonden gespeeld. De affe liedjes gebruikte Dylan voor zijn langspeelplaat New Morning.
Dromen. Sommige dromen spatten uiteen als een luchtbel uiteen. Andere dromen worden werkelijkheid, na hard en stug werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten