maandag 20 mei 2024

Etty Hillesum

Omdat ik wel houd van het lezen van boeken, ben ik lid van de Boekenclub van het Nederlands Dagblad. In een jaar tijd lezen we als heuse community zes boeken. Over die zes boeken kun je dan je gedachten delen. En worden podcasts gemaakt.
Na eerst 1984 van George Orwell (januari en februari) en Marilynne Robinson's Gilead (maart en april) is het voor mei en juni tijd voor Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven, de biografie van de hand van Judith Koelemeijer.
Je legt altijd verbanden. En in de korte beschrijving van Etty's moeder Riva (Rebecca) Bernstein zit zo'n dwarsverband. Zij werd 23 juni 1881 geboren in het stadje Potsjep in het Russische district Tsjernigov, maar groeide op in Soerazj. Nadat tsaar Nicolaas II vanaf 1905 de pogroms min of meer faciliteerde, vertrok de familli Bernstein in 1907 naar Nederland.
Het dwarsverband is dat Anna Kirghiz en Zigman Zimmerman, de grootouders van Robert Allen Zimmerman, de Oekraïnse stad Odessa in 1905 verlieten. Vanwege diezelfde gewelddadige aanvallen op de Joodse bevolking.
Zou de familie Bernstein de Zimmermannen gekend hebben? Heeft de jonge Robert het dagboek van Etty Hillesum gelezen, net zoals hij Het Achterhuis van Anne Frank heeft gelezen? Ik weet het niet. Misschien is het ook maar een verband dat ik zie, maar er niet is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten