zondag 26 mei 2024

Niemand weet hoe laat het is

De Nederlandse cabaretier Youp van 't Hek is geëerd met een steen. Die steen ligt voor de ingang van Carré, waar Youp zaterdag zijn laatste voorstelling speelde. Nu is hij met pensioen - de 70-jarige podium-artiest stopt liever 5 jaar te vroeg dan tien minuten te laat.
Youp stond solo met 276 optredens in Koninklijk Theater Carré. Reden genoeg om de tegel te leggen. Op de tegel staan zijn naam en de tekst "Niemand weet hoe laat het is", uit het gelijknamige lied. Het is hem gegund, hoor. Hoewel ik persoonlijk nooit echt kapot was van de humor van Youp.
Ik heb meer met zijn broertje Tom van 't Hek, voormalig top-hockeyer en hockey-bondscoach en gewezen huisarts. Maar over smaak valt niet te twisten.
Twist niet over smaak. Maar Carré, dat is wel een een bijzondere zaal. Bob Dylan heeft er drie keer opgetreden: 5, 6 en 7 november 2015 stond Nobelprijs-winnaar voor de Literatuur in de hoofdstedelijke theaterzaal.
Dat zal Dylan geen tegel opleveren. Alsof het hem daar om te doen is. Zijn prijzenkast puilt uit met eerbetonen en erkenningen. Niet alleen als muzikant, ook als tekstschrijver heeft Dylan de nodige prijzen gekregen. Een Pulitzer Prize in 2008, in de categorie special citation voor "his profound impact on popular music and American culture, marked by lyrical compositions of extraordinary poetic power".
De Neustadt International Prize for Literature in 2012. De Presidential Medal of Freedom in 2008 uit handen van Obama. Zo maar een greep van decoraties.
Maar daar zal Youp van 't Hek waarschijnlijk niet jaloers op zijn. Youp heeft zijn Carré-tegel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten