vrijdag 15 december 2023

50th Anniversary Collection 1973

Muziekuitgeverij Sony Legacy heeft een geluidsdrager uitgebracht. Volgens Tom Willems om de copyrights van een aantal songs veilig te stellen. Het gaat om nummers die in 1973 zijn opgenomen, dus dit jaar precies 50 jaar geleden - over een paar weken is het 2024 en dus 51 jaar geleden dat de nummers zijn opgenomen.
De cd bevat 28 opnamen van de sessies voor de soundtrack van Pat Garrett & Billy The Kid.
Maar leg het me nog een keer uit. Hoe zit het precies? Wat zijn de muziekrechten? Wie beheert deze muziekrechten? Is dat Bob Dylan, of Sony Legacy? Of toch iemand anders, nadat Dylan zijn rechten een tijd geleden verkocht?
Maar ook: hoe zit het eigenlijk met rechten? Hoe lang zijn die houdbaar? Zijn die geldig zolang iemand leeft, en tot vijftig jaar naar iemands overlijden? Heeft de familie of de nabestaanden tot een halve eeuw na iemands overlijden nog recht op de rechten?
Of werkt het niet zo? Geldt een rechterlijke houdbaarheidsdatum vanaf het jaar van opname? En aan wie behoren die rechten dan, de artiest of de muziek- en/of tekstuitgeverij? Ik heb echt geen idee hoe het werkt, dus een college Intellectueel Eigendom zou wel op zijn plaats zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten