woensdag 6 december 2023

Jack Frost

Bob Dylan is weer thuis. Dan neem ik tenminste aan. De tournee is afgelopen zondag geëindigd. Ik denk dat de zanger en zijn band nog een nacht in Evansville, Indiana hebben gelogeerd. Om de volgende dag, in alle rust, naar Malibu te reizen.
Is in de Verenigde Staten nu ook sneeuw gevallen? De eerste vlokken van het seizoen? Geen idee. Ook weet ik niet goed of Jack Frost al aan huize-Dylan is voorbij gegaan.
Jack Frost is de personificatie van vorst, ijs, sneeuw, ijzel, winter en vrieskou. Hij is een variant van Old Man Winter die verantwoordelijk wordt gehouden voor vriesweer, het knijpen in de vingers en tenen bij dergelijk weer, het kleuren van het gebladerte in de herfst en het achterlaten van varenachtige patronen op koude ramen in de winter.
Een soort Sinterklaas en Kerstman in één. En het is de naam van de producer van de laatste albums van Bob Dylan. Jack Frost pronkt op Time Out Of Mind (1997, in samenwerking met Daniel Lanois), "Love and Theft" (2001), Modern Times (2006), Together Through Life (2009), Christmas in the Heart (ook 2009), Tempest (2012), Shadows in the Night (2015), Fallen Angels (2016) en Triplicate (2017).
Op het album Rough and Rowdy Ways wordt geen producer opgevoerd.
Dylan identificeert zich met Jack Frost. Is dat omdat hij zelf in de herfst van zijn carrière en van zijn leven zit? Dat is een makkelijke conclusie. Maar geen gekke constatering. Ik heb het nog niet ergens kunnen vinden waarom Dylan zich van dit pseudoniem voorziet. Wie het weet, mag het zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten