vrijdag 16 augustus 2019

Woodstock 50

Vijftig jaar geleden vond het driedaagse muziekfestival Woodstock plaats. Woodstock Music & Art Fair werd overigens niet in Woodstock gehouden, maar op de boerderij van Max Yasgur in Bethel, New York, zeventig kilometer ten zuidoosten van Woodstock zelf.
Bob Dylan was tijdens dat festival de grote afwezige. Nadat hij in de zomer van 1966 van zijn Triumph 500 afdonderde, leidde hij een teruggetrokken bestaan als huisvader. Dat motorongeluk betekende voor zijn toenmalige begeleidingsband ook een nieuwe fase. The Hawks, zoals ze toen nog heetten, waren met Dylan op tournee toen hij zijn overstap maakte naar de zogenoemde elektrische muziek.
The Band huurde Big Pink, een groot roze geschilderde woning in West Saugerties, New York, waar ze hun debuutalbum Music From Big Pink opnamen. Deze plaat lokte de invitatie uit voor The Band om wél naar Woodstock te komen.
Rick Danko, Garth Hudson, Richard Manuel, Robbie Robertson en Levon Helm speelden die zondagavond 17 augustus van 22.00 tot 22.50 uur elf nummers: 

Chest Fever
Don't Do It
Tears of Rage
We Can Talk
Long Black Veil
Don't Ya Tell Henry
Ain't No More Cane
This Wheel's on Fire
I Shall Be Released
The Weight
Loving You Is Sweeter Than Ever

Het nummer I Shall Be Released werd voor de tweede keer gespeeld die avond; Joe Cocker speelde het ook al tijdens zijn eigen setlist.
Van The Band leven overigens nog maar twee leden die het kunnen navertellen: organist Hudson en gitarist Robertson. De overige drie leden hebben inmiddels het tijdelijke voor het eeuwige verruild.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten