zaterdag 17 augustus 2019

Peter Fonda

De Amerikaanse acteur Peter Fonda is op 79-jarige leeftijd overleden. Fonda was vooral bekend van de cultfilm Easy Rider uit 1969, waarin hij en Dennis Hopper twee motorrijders speelden die op zoek naar vrijheid door de Verenigde Staten trokken. 
Easy Rider heeft een goede soundtrack. Het nummer The Weight van The Band is hier op terug te horen. Roger McGuinn van The Byrds voert It's Alright Ma (I'm only bleeding) van Bob Dylan uit. Dat zijn al prima redenen om de soundtrack zo af en toe te beluisteren.
Maar Songs As Performed In The Motion Picture Easy Rider heeft nóg een reden om de schijf op de draaitafel te luisteren. Een belangrijker reden dan de twee voorgaande samen. En dat is het nummer Ballad Of A Easy Rider.
McGuinn schreef en speelde het nummer. Wat betreft het schrijven: hoewel McGuinn wel de volledige royalties krijgt, is hij niet verantwoordelijk voor de complete tekst. Bob Dylan schreef op een servet de regels “The river flows, it flows to the sea/Wherever that river goes, that's where I want to be/Flow, river, flow,” wat hij via scenarist Peter Fonda aan McQuinn gaf. “He'll know what to do with it,” was de opdracht van de meester-tekstschrijver.
Deze ballade is niet terug te vinden in welk Dylan-songbook dan ook. Omdat juridisch gezien de Byrds-frontman dit nummer heeft gemaakt. Het nummer bestaat uiteraard wel en we weten wat de bijdrage van Dylan is.
Vandaag dus een goede dag om deze ballade van de rustige rijder te luisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten