maandag 26 februari 2018

Luc Sante

De Vlaamse Amerikaan Luc Sante schreef voor preken, die door acteur Michael Shannon zijn voorgedragen. Dit is terug te zien op de dvd in de box Trouble No More, aflevering 13 uit The Bootleg Series.
In 2004 recenseerde Luc Sante voor The New York Review Of Books Bob Dylans boek Chronicles, volume one. Voorin de heruitgave van Chronicles staat een citaat uit de recensie van Sante afgedrukt ter aanprijzing van dit boek. Tom Willems vraagt zich af of beide Luc Sante's één persoon zijn.
In mijn kast staan drie edities van Chronicles. Twee hardcover, in de Amerikaanse versie en in de vertaling van Bindervoet & Henkes. Maar ook een paperback-versie uit 2005, dat ik voor een habbekrats kocht bij de plaatselijke kringloopwinkel. De naam van Luc Sante staat niet op de flap of in de voorpagina's van het boek afgedrukt.
Wel tal van andere aanprijzingen uit recensies. Zoals van Antony Quinn van Daily Telegraph (“Charming... Enthralling...). En ik denk aan Quinn the Eskimo.
Ook lees ik de bespreking: “Dylan's writing voice is almost as magnificent as his singing voice.” Was getekend, Kazuo Ishiguro van Observer, in de categorie Books Of The Year. Het is natuurlijk toeval dat deze in Nagasaki geboren Brit de Nobelprijs voor de Literatuur won, in het jaar direct volgend op Dylan's Nobelprijs.
Waarbij moet worden opgetekend, dat Ishiguro een schrijver van boeken is. Hij schreef onder meer het boek The Remains of the Day. Dylan is ook een schrijver van boeken, getuige Chronicles (die Ishiguro dus besproken heeft voor de krant) en Tarantula. Maar Dylan kreeg de Nobelprijs “for having created new poetic expressions within the great American song tradition.”
Dat is dan weer iets anders dan een schrijver “die, in romans met een sterke emotionele kracht, de afgrond onder ons denkbeeldig gevoel van verbondenheid met de wereld heeft blootgelegd.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten