maandag 12 februari 2018

All things must pass


Afgelopen weekend luisterde ik naar de elpee All Things Must Pass van Beatle George Harrison. All Things Must Pass is het derde soloalbum van de gitarist, telt drie albumschijven en is het eerste dat verschijnt na de definitieve breuk van The Beatles in 1970.
Op deze plaat staat onder meer een versie van If Not For You, geschreven door Dylan. Maar dit nummer is niet de enige bijdrage van Dylan voor Harrison. Want hij schreef ook mee aan opener I’d Have You Anytime.
Terwijl ik hier naar luisterde, dacht ik aan de lyrics van Dylan. Want je hebt natuurlijk de verschillende boeken met liedteksten van Dylan. Hierin staan onder meer Tears Of Rage in, geschreven met Richard Manuel. Of This Wheel's on Fire, geschreven met Rick Danko.
Maar buiten deze canon vallen nog meer teksten van Dylan, die hij samen met anderen schreef. Neem bijvoorbeeld Sweet Amarillo, dat door Old Crow Medicine Show op cd is gezet (de cd is Remedy uit 2014). En dan heb je natuurlijk ook nog dat voorbeeld van Ballad Of Easy Rider van Roger McGuinn.
Bob Dylan schreef op een servet de regels “The river flows, it flows to the sea/Wherever that river goes, that's where I want to be/Flow, river, flow,” wat hij via scenarist Peter Fonda aan McQuinn gaf. “He'll know what to do with it,” was de opdracht van de meester-tekstschrijver.
Het nummer is de soundtrack van de film Easy Rider uit 1969. Dylan heeft geen aanspraak gemaakt op de royalties. Maar hij is dus wel op z'n minst mede-verantwoordelijk voor deze song. Een tekst die je in geen Dylan-songbook verder tegenkomt.
Volgens mij zijn er zo meer nummers, waarbij Dylan formeel of officieus als tekstschrijver bij betrokken is, maar die we niet in zijn lijst geschreven nummers zien staan.
Dat maakt het leuker om zulke nummers te ontdekken.

2 opmerkingen:

 1. In 1986 had Carol Bayer Sager de eer om een song te schrijven, samen met Bob. Ze vertelt het verhaal in haar autobiografie They're Playing Our Song.
  Het bewuste fragment kun je hier lezen: http://www.vulture.com/2016/10/bob-dylan-carole-bayer-sager-book-excerpt.html

  Groet

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooie aanvulling, Patrick! Zo zijn er volgens mij meer voorbeelden te vinden. Wat een genie is het ook, he, die Nobelprijs-winnaar.

   Verwijderen