vrijdag 9 februari 2018

Kronieken #32: Newspapermen

De afgelopen week ben ik begonnen als opmaakredacteur bij NDC Mediagroep. Dit krantenbedrijf is de uitgever van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en het Dagblad van het Noorden. Daarnaast zijn ook tal van weekbladen onderdeel van de Noordelijke Dagblad Combinatie. Ik ben een van de redacteuren die de Drachtster Courant opmaakt.
De afgelopen dagen schoot me regelmatig de zin Newspapermen eating candy door mijn hoofd. Deze zin komt uit het nummer When I Paint My Masterpiece. De eerste versie van dit nummer werd opgenomen door The Band voor hun album Cahoots uit 1971. Een jaar later verscheen Dylan's eigen versie, als bonus-track op Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II (of: More Bob Dylan Greatest Hits).
The Band speelde een live-versie van dit nummer tijdens The 30th Anniversary Concert Celebration. Het gaat hier om de nieuwe samenstelling van The Band. Dus zonder 'frontman' Robbie Robertson, maar wel met Richard Bell en Randy Ciarlante en Jim Weide. Het is overbodig om te vermelden dat The Band halverwege de jaren zestig met Dylan op tournee was, toen de dichter de overstap maakte naar elektrische muziek
The Band was toen nog bezig om zich te ontwikkelen van The Hawks (begeleidingsband van Ronnie Hawkins) naar The Band. Tijdens de tournee met Dylan trok drummer Levon Helm het boe-geroep niet meer en stapte tijdelijk uit de groep. Zijn drummerskruk werd bezet door acteur en drummer Mickey Jones. Hij overleed deze week.
En zo komt het dus dat deze Mr. Jones is te horen op dat beroemde Judas!-concert, waarbij hij snoeihard op zijn snaredrum slaat om Like A Rolling Stone in te starten. Mickey is geen familie van de Mr. Jones uit Ballad Of A Thin Man, het nummer dat Dylan schreef over de journalistiek (Because something is happening here but you don't know what it is, Do you, Mr. Jones?).
Het valt ook niet mee om de wereld om je heen te begrijpen. Ook niet als journalist, een persoon die juist wordt betaald om de wereld in een begrijpelijke context te plaatsen.
Ach, ik doe gewoon mijn werk als redacteur bij NDC Mediagroep. Niet om de wereld te doorgronden. Wel om de wereld via tekst (en via opmaak, soms) te vereenvoudigen. Met een snoeperijtje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten