maandag 19 februari 2018

Father Of Night


Afgelopen weekeinde ben ik met mijn broers en zwagers op pad geweest. Muziek luisteren. Niet per se Bob Dylan. De man kwam wel regelmatig aan bod. Niet geheel ten onrechte, natuurlijk. Tijdens het luisteren naar de muziek, werd het nummer Father Of Night gedraaid.
Father Of Night staat op de elpee New Morning, dat vier maanden ná Self Portrait verscheen. Veel zien daarom in New Morning een poging om de schade te herstellen, dat de dubbelaar had veroorzaakt. Want Self Portrait, een album met covers, wat live-materiaal, orkesten, het was niet wat Dylan 'was'.
De zanger zelf wilde met Self Portrait zichzelf vervreemden van zijn publiek. De nummers die hij wilde spelen, gooide hij eerst tegen de muur. Wat bleef hangen, was goed genoeg om op te nemen. Wat naar beneden viel, werd ook maar opgenomen. Alles was ten dienste van de vervreemding. Die afstand tussen artiest en publiek werd dus bereikt.
En weer verkleint met New Morning, is het verhaal.
Er is ook dat verhaal voor een toneelstuk. Al in de zomer van 1969 had Dylan contact met dichter Archibald MacLeish. Die maakte van het boek The Devil and Daniel Webster van Stephen Vincent Benét een toneelstuk: Scratch. MacLeish vroeg Dylan voor de muziek voor dit toneelstuk. Dylan schreef een drietal nummers: New Morning, Time Passes Slowly en Father of Night. Maar MacLeish was ontevreden over Dylan's bijdrage, want de teksten waren “niet donker genoeg”.
En dus werd er gebruik gemaakt van Dylans oude materiaal. Dat mocht overigens niet baten. Scratch was op “Broadway very briefly” te zien. Gelukkig hebben we de plaat New Morning nog.
Een plaat waarop de uitvoerende artiest en de albumtitel ontbreken (net als op bijvoorbeeld Nashville Skyline). Len Siegler maakte de foto van de artiest, die de hoes overigens zelf heeft ontworpen. Op de achterkant staat een foto, eveneens van Siegler, met Dylan en Victoria Spivey. De opener If Not For You werd door George Harrison op diens album All Things Must Pass ook opgenomen.
Van New Morning heb ik twee elpee-versies staan. Een persing van Music On Vinyl uit 2012. Maar ook een origele persing uit 1970, “printed in Holland”. Dat voor de statistieken.
Father Of Night. Mooi nummer om te luisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten