zaterdag 3 februari 2018

Kronieken #31: “Love And Theft”

Afgelopen week zag ik een aflevering de NPO-serie De Brug. Het ging in dit geval over het New Orleans, Amerika van na orkaan Katrina. Deze orkaan ontwikkelde zich in augustus 2005 en vernietigde veel van de muziekstad. Ik moest denken aan het optreden van Bob Dylan in Ahoy, oktober 2005. Bij de band introduction vertelde Dylan over zijn bandleden:
“George Receli is on the drums, he’s from New Orleans….Tony Garnier is on bass, he’s from New Orleans too.”
Op het album “Love And Theft” staat het nummer High Water (For Charley Patton). Dit is een van de nummers die gebaseerd is op de overstroming van de Mississippi in 1927, toen bijna 150 dammen braken, meer dan 200 mensen stierven en tienduizenden mensen dakloos werden. De titel van het nummer verwijst naar High Water Everywhere, een van de opnames van Charley Patton, die in 1934 overleed.
Mississippi is een belangrijke rivier en stroomt door of langs de staten Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana en komt uit in de Golf van Mexico. Deze grote rivier speelt een belangrijke rol in Dylans leven. Op “Love And Theft” staat het gelijknamige nummer.
In “Mississippi” komt de mooie zin “You can always come back, but you can't come back all the way” voor. Een parafrase van De Verloren Zoon (Lucas 15, You can always come back) en de overspelige vrouw (Johannes 8, Ga heen en zondig niet meer).
“Love And Theft”, liefde en diefstal. Dit album uit 2001 is de plaat waarmee ik instapte in het rijke oeuvre van de zanger. Hiermee begon mijn Dylan-liefde, inmiddels ruim 17 jaar geleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten