zaterdag 2 januari 2016

Inside Bob Dylan's Jesus Years

Gisteren, nieuwjaarsdag 2016, luisterde Tom Willems naar het album Shot Of Love. Dit album is de derde in Dylan's gospelperiode, zo grofweg tussen 1979 en 1982. Het spreekwoordelijke toeval wilde dat ik het nieuwe jaar eveneens ben begonnen met een Dylan-gospel. Of nou ja, beter gezegd: met een film over Dylan's gospelperiode. Het gaat om de documentaire Inside Bob Dylan's Jesus Years – Busy Being Born... Again!
De film is een Highway 61 Entertainment productie. En op zich is het een leuke en onderhoudende film geworden. Met interessante geïnterviewden, zoals pastor Bill Dwyer van de Vineyard Christan Fellowship waar Dylan kerkte. Met de joods-atheïstische muziekproducer Jerry Wexler en Dylanoloog AJ Weberman. En toch, deze dvd uit 2008 is feitelijk niet meer dan een aardigheidje, een gezellige babbel voor nieuwjaarsdag.
Want hier wreekt zich het punt dat de interviewer van dienst géén journalist of mediapersoon is. Met alle respect voor de maker van de film, overigens. Want Joel Gilbert, de drijvende kracht achter deze documentaire, heeft veel werk verzet. Hij heeft de film gefinancierd, geregisseerd, geschreven, redactioneel werk gedaan, de interviews gehouden. Kortom, Gilbert zit tot over zijn over in dit project.
Maar Gilbert is muzikant, hij is de frontman van de Dylan-coverband Highway 61 Revisted. Daardoor zijn de interviews vooral gesprekken tussen min of meer gelijk gezinden geworden, tussen mensen met een gezamenlijke hobby. Is dat een probleem? Nee, op zich niet. Voor de fans een leuk begin van een nieuw jaar.
Maar voor de studenten journalistiek niet per se een wenkend perspectief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten