vrijdag 29 januari 2016

Laatste gedachten over Woody Guthrie

Vandaag is het 55 jaar geleden dat Bob Dylan zijn grote held Woody Guthrie opzocht in het Greystone Hospital. Guthrie werd daar verpleegd, terwijl hij leed aan de ziekte van Huntington. Het kon Guthrie niet gek genoeg, op zijn verzoek speelde zijn ziekenbezoek uit Minnesota alles wat hij maar wenste.
De jonge Zimmerman was speciaal naar New York gelift om zijn grote held op te zoeken. Die fascinatie begon voor Dylan als tiener. Zoals hijzelf in zijn autobiografie Chronicles, Vol. 1 schrijft: ‘A voice in my head said, “So this is the game”.’ Vanaf dat moment wist de student Letteren dat hij op zoek moest naar Guthrie – wie was deze liedjeszanger en waar verbleef hij? Deze queeste werd versterkt na het lezen van Guthrie’s eigen autobiografie Bound For Glory.
Waarvan akte.
Niet veel later schreef Dylan zijn ode Song To Woody. Een mooie live-versie rond 2000 is te vinden op YouTube. Weer een paar maanden later dichtte Dylan zijn poëem Last Thoughts On Woody Guthrie. Hij werd gevraagd “to write something about Woody... what does Woody Guthrie mean to you in twenty-five words” – het werd een voordracht van zo'n zeven minuten.
Wat zou er van Dylan zijn geworden als hij Woody Guthrie niét had bezocht in het New Yorkse ziekenhuis? We weten het niet. We hebben wel twee schitterende songs tot onze beschikking.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten