maandag 25 januari 2016

De overkant


In 1999 verscheen de eerste solo-cd van Ernst Jansz, getiteld De Overkant; twee jaar later verscheen een ge-updatete versie, waarbij een lied en een videoclip op het schijfje waren toegevoegd. Op deze cd is de kleinkunstenaar erkentelijkheid verschuldigd aan 'Bob Dylan voor dat alles bij elkaar'.
Dat 'alles bij elkaar' slaat op de voorgaande erkentelijkheid van onder meer Frederic Chopin, Hugo Claus, The Beatles en Jan Wolkers. Dezelfde dankbaarheid aan Dylan komt tot uiting op een foto in het boekje, waarop het mengpaneel is te zien. Op dit mengpaneel staat, naast een administratie-boekje en een koptelefoon, de hoes van Dylan's Bootleg Series vol. 1-3.
Op het derde schijfje van deze cd-box staat het nummer Blind Willie McTell. Jansz vertelde dat hij dit nummer op de radio hoorde, samen met gitarist en producer Jan Hendriks in de auto op de snelweg. Prompt zetten de mannen de auto aan de kant om naar dit wonderschone nummer te luisteren. Een afgekeurd nummer, in eerste instantie.
Gelukkig werd dit stukje 'afval' alsnog geselecteerd voor The Bootleg Series. Jansz luisterde ernaar tijdens het opnemen van De Overkant; de mannen van The Band namen een eigen versie op van dit 'demo-nummer' voor hun comeback-album Jericho (1993). Deze versie vormt de basis voor de live-uitvoeringen van Dylan.
Deze versie vormt ook de basis van de uitvoering die De Dijk met Henk Hofstede gaf in 1997, de b-kant van de singel Stampvol Café. De ontbrekende schakel tussen The Band en De Dijk featuring Henk Hofstede is De Dijk-bassist Hans van der Lubbe. Hans heeft tweemaal in een The Band-tribute gespeeld. Onder meer met een theatertournee met liedjesverhalen-verteller Leo Blokhuis.
Hofstede heeft in 2008 met Frank Boeijen en Doe Maar-bassist Henny Vrienten de cd Boeijen Hofstede Vrienten – Aardige Jongens gemaakt; voor dit album schreef Vrienten een ode aan Hugo Claus, die tijdens de opnameperiode van BHV overleed. En ja, aan Hugo Claus is Ernst Jansz erkentelijkheid verschuldigd voor De Overkant, wegens diens jongensdromen.
Zo is de cirkel rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten