zaterdag 16 januari 2016

Het vuur brandt nog steeds

Mijn platenboer in Leeuwarden, Wobbe, attendeerde me op een live-cd van The Band: The Fire Still Burns. Een album dat ik niet kende, maar ook een live-registratie waar je nauwelijks informatie over vindt op internet. Ook het jubilerende Wikipedia kent het niet. Misschien komt het omdat dit live-album op een wat louche label of in eigen beheer is uitgebracht: Lexington, staat op de achterkant van het kartonnen hoesje te lezen. Maar ook: Mastered @ StudioJ.
Enfin. The Fire Still Burns is een registratie van het optreden dat The Band gaf in Convocation Hall, Toronto. Datum van handeling: 4 december 1993. Alleen al op basis van deze huishoudelijke mededelingen is een aantal conclusies te trekken. Het gaat om een optreden van The Band in hun gewijzigde reünie-bezetting. Toen de voormalige begeleidingsband van Ronnie Hawkins en Bob Dylan halverwege de jaren tachtig weer bijeen kwam, haakte liedjesschrijver en gitarist Robbie Robertson niet aan.
Het betekent ook dat pianist, zanger en drummer Richard Manuel niet achter het klavier zit. De zanger met de falsetto-stem pleegde in maart 1986 zelfmoord, door zich na een optreden Winter Park, bij Orlando in Florida zich in zijn hotelkamer op te hangen. En de datum van het optreden in Toronto duidt ook op het feit dat dit concert deel uitmaakt van de promotie-tournee voor Jericho, het eerste studio-album van de reünie.
De tracklist van 'The fire' telt een handvol nummers van Jericho, waaronder de twee mooiste covers van The Band: Atlantic City (origineel van Bruce Springsteen) en Blind Willie McTell van Dylan; dit laatste nummer verscheen op Dylan's Bootleg Series vol. 3 uit 1991 en de Band-versie was voor Dylan de reden om 'Willie' live uit te voeren – in de uitvoering van The Band. Ook het Jericho-nummer Remedy staat op de speellijst.
Verder zijn live-versies te horen van The Shape I'm In, It Makes No Difference, The Weight, Ophelia en Life Is A Carnaval. Het nummer It Makes No Difference wordt gespeeld in plaats van Too Soon Gone, want bassist en zanger Rick Danko heeft zijn huiswerk voor dit concert niet goed gedaan, zegt hij in de introductie. Of dat waar is en The Band dus moet improviseren bij 'Difference', weet ik niet; de uitvoering van dit nummer is desondanks van een uitstekend niveau.
Het vuur brandt nog steeds. Maar The Band bestaat allang niet meer. Na het overlijden van Danko werd de band voor de tweede keer ontbonden; het sterven van drummer en zanger Levon Helm heeft alle hoop op een eenmalige en unieke reünie in de grond geboord.
Maar zoals The Band zelf ooit heeft gezegd, de laatste wals betekent niet dat de dans over is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten