zaterdag 30 januari 2016

Baez

Donderdag schreef ik over Farewell Angelina, het lied van Dylan dat op de Bootleg Series is te vinden. Dylan neemt het nummer slechts één keer op, bij de eerste Bringing It All Back Home-sessie, 13 januari 1965 – de aantrekkelijke, maar nog onontgonnen versie die we kennen van The Bootleg Series (en recentelijk weer vanThe Cutting Edge).
Volgens Jochen is “Farewell Angelina” een van de Big Sur songs, een van de werken die de liedjessmid uit Minnesota schrijft als hij bij Joan Baez in Carmel logeert. Waarvan akte. Of ze deze kruimel uit het Dylan-brood daadwerkelijk heeft gekregen, dat is om het even. Baez gebruikt het nummer in ieder geval voor haar elpee uit november 1965. De zangeres met de hoge stem noemde dit album gemakshalve ook maar Farewell Angelina.
Behalve het titelnummer van deze plaat, zingt Baez nog drie andere nummers van Dylan: Daddy, You Been On My Mind, It's All Over Now, Baby Blue en A Hard Rain's a-Gonna Fall. Er wordt gezegd, er wordt gefluisterd, naar verluidt was Baez begin jaren zestig zó verliefd op Dylan, dat zij hem haar eigen podium in de folkmuziek gaf – zowel letterlijk als figuurlijk. En Dylan zou daar dankbaar gebruik van hebben gemaakt en vervolgens de schone zangeres als een baksteen laten vallen.
Zou dat waar zijn? Zou de liefde tussen Baez en Dylan eenrichtingsverkeer zijn geweest? Zou Dylan Baez hebben misbruikt voor eigen succes? Dat kan, natuurlijk – maar andersom geldt het net zo goed. Baez lifte mee op het muzikale en literaire succes van haar minnaar. Voor ons buitenstaanders zou je de relatie tussen de twee muzikanten eerder als een win-win-situatie beschouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten