zaterdag 23 januari 2016

Aantekeningen #28: Ring Them Bells

In ND Zeven, de zaterdag-bijlage van het Nederlands Dagblad, is Menno van der Beek dichter van dienst. Een maand lang dicht een (christelijke) dichter een gedicht naar aanleiding van een nieuwsbericht of een nieuwsfoto. Deze maand is het dus de beurt aan Van der Beek, die een poëem heeft geschreven over Annemarie Jorritsma. Op de foto geeft de scheidend burgemeester van Almere het startschot voor de kerkelijke fondsenwervingsactie Kerkbalans. Dat startschot geeft de VVD-coryfee door de klok van kerkelijk wijkcentrum De Drieklank.
Als titel voor het dichtstuk gebruikt Van der Beek een bekende titel: Ring Them Bells. En inderdaad, zoals de dichter zijn gedicht afsluit, is het een titel van Bob Dylan: 'zong ooit oom Bob al niet dat je wel luiden moet / bij zonsondergang van heilig, mooi en goed?'
Ik heb zelf ook gebruik gemaakt van Ring Them Bells, voor mijn stageverslag bij EB Media in Deventer. Ten tijde van dit verslag was ik nog bezig met een artikel over misstanden in Nigeria. Reden genoeg om de klokken te luiden. In dat kader had ik als opdracht de tekst van Ring Them Bells aan mijn relaas gegeven.
Het leentjebuur voor titels, zinnen en soms hele alinea's of paragrafen is Dylan niet vreemd. Hij kopieert er zelf ook lustig op los. We kennen de berichten van plagiaat en beschuldigingen van overschrijven zonder bronvermelding. Het komt in de folkmuziek vaker voor, dat liedjes zowel qua tekst als melodie bijna een-op-een worden overgenomen in een nieuw liedje. Er is niets nieuws onder de zon.
Ook Ernst Jansz 'leent' wel eens een titel van een ander kunstwerk. Gisteravond was hij in Leeuwarden, waar hij in de stadsschouwburg een optreden verzorgde. Na afloop heb ik het een en ander door hem laten signeren, waarbij we aan de praat raakten over een aantal zaken. Eén van de dingen was dat Jansz voor drie liedjes de titel kopiëerde van boeken: Nooit Meer Slapen van Willem Frederik Hermans is de inspiratiebron voor een Doe Maar-lied; van Jansz' solodebuut De Overkant maakte hij gebruik van de titels 'N Ogenblik In De Wind van de Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink en van Een Dagje Aan Het Strand van Heere Heeresma.
Valt dit allemaal onder ordinair jatwerk? Welnee, dit is wat we noemen “inspiratie”. Geen enkele reden om hierover de klokken te luiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten