maandag 30 september 2024

Kronieken #120 | September

Kris Kristofferson is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij blies zaterdag zijn laatste adem uit. Kris heeft veel met Bob Dylan. In 1973 speelde hij de rol van Billy the Kid in Pat Garrett and Billy the Kid van Sam Peckinpah. Dylan verzorgde de soundtrack, waaronder het bekende Knockin' On Heaven's Door. En Dylan speelde de bijrol van Alias, speciaal voor hem in de film verwerkt.
In 1992 was The 30th Anniversary Concert Celebration, ter gelegenheid van de 30e verjaardag van Dylan's debuut-album. Kristofferson deed het introductie-woordje, zong zelf een lied en ving Sinead O'Connor op, toen zij tijdens haar bijdrage werd uitgejouwd door het publiek.

***

Afgelopen zaterdag was het Burendag. Een initiatief van Douwe Egberts, om meer verbinding te krijgen als buren. Uiteraard met de koffie van Douwe Egberts. Volgende week is het een jaar geleden dat Israël werd aangevallen door Hamas. Een oorlog ontbrandde, en is nog altijd gaande.
Nee, in het Midden-Oosten is niet echt sprake van een burendag. Ze drinken daar waarschijnlijk ook geen Douwe Egberts-koffie. Ik vermoed dat ze ook niet naar Dylan luisteren, laat staan dat ze zijn Neighborhood Bully, dat op Infidels is te vinden.
Over een bullebak als buurman. Je herkent het voortdurende conflict rondom Israël in dit lied.

***

Voor Kris is het allemaal achter de rug. Geen statements meer. Geen muziek, geen films, geen optredens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten