zondag 29 september 2024

De Tawl

Historicus en journalist Philip Dröge heeft zaterdag de Taalboekenprijs 2024 gekregen voor zijn boek De Tawl. In dit boek onderzoekt Dröge de invloed van het Nederlands in Amerika. Nederlandse kolonisten brachten de taal in de zeventiende eeuw mee naar wat toen Nieuw-Amsterdam heette, het huidige New York en New Jersey. Na verloop van tijd raakte het Nederlands, dat ook wel 'de tawl' werd genoemd, ondergesneeuwd door het Engels. De laatste spreker van dit Nederlands-Amerikaanse dialect stierf in 1962.
Toen Bob Dylan nog Robert Zimmerman heette, vertrok hij vanuit Hibbing (Minnesota) naar New York om Woody Guthrie te ontmoeten. En om zijn muziekcarrère te starten. Drie jaar eerder stond de jonge Zimmy als student Letteren, met als hoofdvak muziek, aan de University of Minnesota in Minneapolis.
Misschien werd op die uni ook wel iets verteld over het Nederlands-Engelse dialect in Nieuw-Amsterdam. En heeft Dylan daar iets van gehoord, of opgepikt. In ieder geval liep Dylan de laatste spreker van dit dialect mis, toen hij in New York aan kwam. De kans dat zijn naam in het boek van Dröge wordt aangehaald, lijkt me daarom niet voor de hand liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten