woensdag 11 september 2024

9/11

Vanavond treedt Dylan op in Cincinnati, Ohio. Of er een verwijzing komt naar de terroristische aanslagen van 11 september 2001, lijkt me niet. Tenzij je natuurlijk overal een verwijzing in kunt zien.
De aanslagen, uitgevoerd door strijders van al-Qaida, vonden plaats aan het begin van de dag. De Amerikaanse datumnotatie (cijfer van de maand – september is de negende maand, dus: 9- gevolgd door het cijfer van de dag: 11) is sinds die dag synoniem voor deze terreur: 9/11.
De terroristen vlogen met twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, met een vliegtuig op het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, en een vierde vliegtuig kwam neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania).
De aanslagen en Bob Dylan zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Diezelfde datum is namelijk de officiële release-datum van “Love And Theft”. Bij dit album ben ik ingestapt in het (leven en) werk van Dylan.
Ik moet ook dan denken aan de documentaire How Many Roads van Jos de Putter. In deze docu komen fans aan bod over hun relatie met Dylan. Ook de teksten van “Love And Theft” komen voorbij, alsof Dylan wist wat die elfde september zou gebeuren.
Dylan zelf was die maand overigens vrij. Er waren geen optredens gepland; pas 5 oktober verscheen hij weer op de bühne van Spokane, Washington. Die show zag er als volgt uit (met dank aan BobLinks):

Wait For The Light To Shine (acoustic) (Larry on mandolin) (song by Fred Rose)
The Times They Are A-Changin' (acoustic)
Desolation Row (acoustic)
Searching For A Soldier's Grave (acoustic) (Larry on mandolin) (song by Johnnie Wright, Jim Anglin and Jack Anglin)
Tweedle Dee & Tweedle Dum (Tony on acoustic bass)
You're A Big Girl Now (Bob on harp and Larry on pedal steel)
Summer Days (Tony on acoustic bass)
Blind Willie McTell (Larry on bouzouki)
Don't Think Twice, It's All Right (acoustic)
Masters Of War (acoustic) (Charlie on dobro)
Tomorrow Is A Long Time (acoustic) (Bob on harp)
Watching The River Flow (Larry on slide guitar)
Sugar Baby (Tony on acoustic bass)
Drifter's Escape (Bob on harp)
Leopard-Skin Pill-Box Hat

Encore

Honest With MeLike A Rolling Stone
Knockin' On Heaven's Door (acoustic) (Charlie on electric guitar)
All Along The Watchtower
Blowin' In The Wind (acoustic)

Aan deze koppeling denk ik altijd, zo'n dag als vandaag. Omdat het zo met elkaar verbonden is. Het waren andere tijden. Terug naar de onze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten