maandag 13 maart 2023

Kenzaburo Oë

De Japanse schrijver Kenzaburo Oë is overleden. Hij was 88. Oë schreef romans die waren gebaseerd op zijn jeugdherinneringen aan de naoorlogse bezetting van Japan en op zijn leven met een verstandelijk gehandicapte zoon. Hij overleed vrijdag 3 maart, maar zijn uitgever heeft dat nu pas bekendgemaakt.
Dat heeft niets met Bob Dylan te maken.
De Japanse Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë is overleden. Hij was 88. Oë schreef romans die waren gebaseerd op zijn jeugdherinneringen aan de naoorlogse bezetting van Japan en op zijn leven met een verstandelijk gehandicapte zoon. Hij overleed vrijdag 3 maart, maar zijn uitgever heeft dat nu pas bekendgemaakt.
Dat heeft alles met Bob Dylan te maken. De Japanse schrijver kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur in 1994 toegekend. "Wie met poëtische kracht een fantasiewereld, waar leven en mythen condenseren om een verontrustend beeld van de huidige complexe menselijke situatie te vormen," aldus de Zweedse Academie, die verantwoordelijk is voor deze Nobelprijs.
Tussen de toekenning van de Nobelprijs aan Oë en Dylan als laureaat zit 22 jaar. Ik weet niet of beide schrijvers elkaar kennen, en of ze elkaar hebben ontmoet. Voor het gemak denk ik van niet, ondanks de populariteit van Dylan in het land van de rijst en de zon. Het land van de rijzende zon.
Misschien krijgen 'winnaars' van een Nobelprijs wel een rouwkaart bij het overlijden van een mede-laureaat. Vanuit Zweden. Met verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van…
Zou kunnen. Waarbij dan een literator een mooie tekst schrijft bij het verscheiden van de betreffende persoon. Bloemen, kaarten en brieven worden gestuurd naar de nabestaanden, in het geval van Oë diens zoon Hikari (1963), die werd geboren met een hersenafwijking.
In april treedt Dylan op in Osaka, Tokyo en Nagoya. Misschien neemt hij de situatie te baat om het graf van Oë te bezoeken. Net zoals hij dat deed met Allen Ginsberg bij het graf van Jack Kerouac. In Jack's geboorteplaats Lowell.
Kerouac. De man die 101 jaar geleden werd geboren. Vooral bekend door zijn boek On The Road. Onmiskenbaar van invloed op het werk van Dylan. Misschien net als Kenzaburo Oë. Maar van de Japanse schrijver heb ik dan weer niets in de kast staan.
Ten onrechte, misschien. Maar het is deze week Boekenweek. Dat biedt dan weer openingen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten