donderdag 30 maart 2023

A Whiter Shade of Pale

Keith Reid, de tekstdichter van Procol Harum, is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is de schrijver van het lied A Whiter Shade of Pale, dat mede door Peter R. de Vries bekend is geworden; meer dan tien Nederlandse radiostations draaiden De Vries' lievelingsnummer tijdens die herdenkingsdienst.
Misschien gebeurt zoiets ook wel met een lied van Dylan. Ik weet het niet. Maar ik wist ook niet dat A Whiter Shade of Pale zo belangrijk was voor Peter.
Reid's werk wordt gekenmerkt door een raadselachtige, duistere sfeer. Hij vermoedde dat dat uit zijn onderbewuste kwam als gevolg van zijn Joodse achtergrond. Zijn grootouders van vaderszijde en andere familieleden kwamen in de Holocaust om het leven.
Dat is bij Dylan dan weer niet het geval. Geen Holocaust-slachtoffers in de directe familie. Wel een raadselachtige en duistere sfeer in muziek en teksten. Maar dat heeft misschien andere oorzaken.
Scott Trust Limited, het bedrijf dat The Guardian in 1821 oprichtte, heeft excuses aangeboden voor banden met de slavernij. Als onderdeel van de excuses doneert Scott Trust 10 miljoen pond (11,4 miljoen euro).
The Guardian liet in 2020 naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging weten dat Scott Trust banden had met organisaties die actief waren in de slavernij. De krant liet daarom onafhankelijk onderzoek doen.
Black Lives Matter. Ik weet niet of Dylan hier iets mee te maken wil hebben. Natuurlijk, de man heeft het in zijn oeuvre vaker over de zwarte minderheid. Maar toch, misschien is Black Lives Matter weer het andere uiterste. Het is toch wat anders dan een lied schrijven over Rubin 'Hurricane' Carter.
Eerst nu weer Fragments opzetten. Ik trek me terug, voor deze middag. Het waait te hard om de straat op te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten