maandag 20 februari 2023

Im Westen Nichts Neues

De Duitse anti-oorlogsfilm Im Westen Nichts Neues is de grote winnaar van de Bafta's, de belangrijkste Britse filmprijzen. De Netflix-film van regisseur Edward Berger kreeg zeven prijzen, waaronder de prijs voor de beste film.
Het zal de bibliofiel in mij zijn. Of de Dylan-fan. Ik denk bij deze titel gelijk aan het gelijknamige boek, waar Berger's film op is gebaseerd. Het is een boek van Erich Maria Remarque, die hier zijn ervaringen van de Eerste Wereldoorlog in verwerkte.
Dylan noemt dit boek in zijn Nobel Lecture. Deze toespraak is een vereiste om het bedrag van ongeveer een miljoen euro te ontvangen. In die speech noemt Dylan drie boeken die hem hebben geïnspireerd. Moby Dick, van Herman Melville, Homerus' Odyssey en de Engelse vertaling van Remarque's boek: All Quiet on the Western Front.
Het maakt de Zweedse Academie, die deze Nobelprijzen bekend maakt, niet zoveel uit op welke manier je deze redevoering inlevert. Bij voorkeur draagt de laureaat het voor tijdens de uitreikingsceremonie. Maar je mag de tekst ook gewoon inleveren bij de Zweden. Of inspreken, en het audiobestand vervolgens per WeTransfer mailen.
Dylan koos voor het laatste. Hoewel de tekst natuurlijk van tevoren was uitgeschreven. Die voorbereide tekst kwam in handen van uitgever Simon & Schuster, die het als The Nobel Lecture op de markt bracht.
Toch leuk.
Vooral om dan te bladeren naar de alinea's over All Quiet on the Western Front.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten