maandag 23 november 2020

Kronieken #61 | Experiment Ensam

Zes jaar geleden speelde Bob Dylan vier nummers voor Fredrik Wikingsson. Het optreden in de Academy of Music, voorafgaand aan het reguliere concert van de bard van diezelfde avond in dezelfde hal, maakte deel uit van de documentaire Experiment Ensam: je krijgt als individu iets wat normaal gesproken voor een groot publiek is. In dit geval: een optreden van Bob Dylan voor Wikingsson.
Het resultaat van dit onderdeel was dat de concertbezoeker tijdens het optreden zich enorm gelukkig voelde - maar na het optreden toch ook wel weer eenzaam, omdat hij deze ervaring niet kon delen met fellow bezoekers.
Gisteren was het de 57e herdenking van de moord op John F. Kennedy. JFK werd tijdens een officieel bezoek in een open limousine in Dallas vermoord. De tocht maakte deel uit van de herverkiezings-campagne; de moord werd naar alle waarschijnlijkheid gepleegd door Lee Harvey Oswald - of was er toch sprake van een complottheorie waarin de CIA betrokken was?
Deze anniversary is een goede gelegenheid om Murder Most Foul weer te draaien. Een zeventien minuten durende kroniek over de moord op Kennedy. Bob Dylan's eerste (digitale) nummer 1-hit in de Verenigde Staten. En de vooruitgeschoven singel van Rough And Rowdy Ways, dat afgelopen zomer verscheen.
Was Kennedy, een rokkenjager en 'een fysiek wrak van 43', een eenzame president? Was Oswald, de vermoedelijke dader, eenzaam? Is Wikingsson nog steeds eenzaam?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten