maandag 9 november 2020

Kronieken #60 | Dignity

Het heeft er alle schijn van dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen van zittend president Trump. Officieel is het nog niet, daarvoor moet de procedure nog gevolgd worden. Dat is goed, om de regels van de democratie te volgen. Om impulsiviteit te voorkomen. Of om niet in een dictatuur te vervallen.
De argumenten voor een democratie, de minst slechte staatstvorm, zijn wel helder.
Met de komst van Biden naar het Witte Huis, krijgen de Verenigde Staten ook voor het eerst een vrouwelijke vice-president. En de eerste vice-president van afro- en Aziatische afkomst: de moeder van running mate Kamala Harris was een Indiase kankerspecialist, die in 1958 geëmigreerd was naar de Verenigde Staten. De vader van Harris was afkomstig uit Jamaica. Hij verhuisde in 1961 naar de VS, waar hij later hoogleraar economie werd.
Een blanke man en een donkere vrouw. Een uitstekende combinatie. Bob Dylan heeft wel gedate met Mavis Staples en zelfs bij de ouwe Pop Staples om haar hand gevraagd. Pop was voor, maar Mavis wilde niet met een blanke trouwen. Desalniettemin zijn Mavis en Bob nog steeds best friends.
En wat te denken van de donkere gospelzangeressen, die de achtergrondvocalen verzorgden tijdens Dylans Jesus Years? Op Trouble No More, deel 13 uit de Bootleg Series, zijn Carolyn Dennis, Gwen Evans, Clydie King, Regina McCrary, Regina Peebles, Helena Springs en Mona Lisa Young op de achtergrond te horen.
En Dennis is getrouwd geweest met Dylan tussen juni 1986 en oktober 1992. Hun dochter Desiree Dennis-Dylan werd in januari '86 geboren; het album Under The Red Sky is opgedragen aan Gabby Goo Goo, een koosnaampje voor Desiree. Dit meisje zou eind 2013 zijn getrouwd met haar vriendin.
Dylan is tegenwoordig niet op tournee. De corona dwingt hem om thuis te blijven. Maar gelukkig zijn de bootleggers actief. MrJudasPriest en Bennyboy hebben op YouTube een 'live-verzamelaar' geplaatst. 
Before The Drought - Best Of The NET 2019 is de titel. NET is natuurlijk de afkorting van Never Ending Tour, Before The Drouhgt verwijst naar de droogte van 2020 (géén shows!), maar ook naar de live-dubbelaar Before The Flood uit 1974 - de registratie van de eerste tournee in acht jaar tijd, die Dylan met The Band ondernam.
Goede titel dus. Before The Drought opent met de dienstmededeling van Dylan in Wenen, 16 april. Het is spelen of foto's maken! Zo is dat ook nog een keer.
Het gaat om waardigheid. Op het podium. In de zaal. Maar ook in het Witte Huis. Bij het 'hoogste ambt'. In democratieën. Het is niet te fotograferen. Wel uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten