vrijdag 27 november 2020

A celebration

A celebration, met die woorden omschreef gitarist en tekstschrijver Robbie Robertson het afscheidsconcert van The Band. Deze laatste wals werd 25 november 1976 gehouden: het was de vierde donderdag van november en dus ook Thanksgiving. Die donderdag deelden Robertson, Levon Helm, Rick Danko, Garth Hudson en Richard Manuel in Winterland Ballroom in San Francisco, voor het laatst het podium in de klassieke bezetting van The Band.
Met de woorden "Happy Thanksgiving", uitgesproken door bassist Danko, zette The Band de allerlaatste toegift in, Don't Do It. Toen zat het uren durende spektakel er op. Met onder meer optredens van onder meer dichter Lawrence Ferlinghetti en tal van bevriende muzikanten. En natuurlijk een kalkoen, want het was wel Thanksgiving.
Wat is in die 44 jaar nadien verder gebeurd? The Band kwam in een herschikking nog bijeen in de jaren 1983 tot 1999. Drie van de oorspronkelijke leden zijn inmiddels overleden, enkel Robertson en organist Hudson zijn nog onder ons. Dat wat betreft de formatie van de groep.
Presidenten in Amerika hebben elkaar afgewisseld. Rechts is meer en meer opgekomen en geaccepteerd, ook de varianten daar weer rechts van. De muziekindustrie ontwikkelt zich steeds meer als digitaal gemeengoed. De tijd staat niet stil, mensen komen en mensen gaan.
Maar Thanksgiving wordt nog elk jaar gevierd. En The Last Waltz is nog steeds een jaarlijks uitje: de dvd, de elpee, de dubbel-cd of de vier cd's tellende box, ze komen elke Thanksgiving wel weer eventjes voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten