woensdag 25 november 2020

County voor county

County voor county wordt de overwinning van presidentskandidaat Joe Biden een feit. En verschuift Donald Trumps strijd om de verkiezingsuitslag alsnog naar zijn hand te zetten van de voorgrond naar een achterhoedegevecht.
Als Trump zijn nederlaag definitief erkent, zou hij in 2024 opnieuw een gooi doen voor zijn herverkiezing. Kan dat? Als een zittend president niet wordt herkozen, mag hij dan een termijn later opnieuw een poging wagen? De 'ouwe Bush' verloor in 1991 van Bill Clinton, toen de 42e gouverneur van Arkansas. 
George H.W. Bush heeft vier jaar later niet een hernieuwde poging gedaan voor het hoogste ambt. Zijn zoon George W. Bush kwam pas in 2000 in het Witte Huis.
Enfin. Dit heeft nog niet zoveel met Dylan te maken. Dat verband komt nu. Want al eerder was bekend dat de staat Georgia een blauwe staat werd: Biden won deze Amerikaanse deelstaat. Jimmy Carter was tussen 1971 en 1975 gouverneur van de staat Georgia. Vervolgens richtte hij zich als Democraat op de presidentsverkiezingen. Bij de verkiezingen van 1976, de strijd tussen Ford en Carter, werd The Band ingezet. Het waren de nadagen van de popgroep in hun oorspronkelijke bezetting. Hun versie van Georgia On My Mind werd ingezet voor de campagne van Carter. Stuart Gorrell schreef de song speciaal voor Georgia Carmichael, de zuster van van Hoagy Carmichael. De tekst is echter voor meer dan één uitleg vatbaar en kan zowel op een vrouw Georgia slaan als op de staat Georgia. 
En dan nog iets. Biden was tussen 2009 tot 2017 vice-president onder Barack Obama. In 2010 speelde Dylan het nummer The Times They Are a-Changin' in het Witte Huis. De president van Keniaanse afkomst gaf de bard in 2012 de Presidential Medal of Freedom - Dylan hield bij de ceremonie zijn zonnebril op.
Tussen Biden en Obama en Bob Dylan zijn warme relaties. Tussen de muziek en Georgia ook. Dáár is het mij om te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten