vrijdag 10 april 2020

The Beatles

De mare doet de ronde dat The Beatles vandaag vijftig jaar geleden uit elkaar zijn gegaan. Paul McCartney had een dag eerder een persbericht naar een handjevol Britse journalisten gestuurd. Een velletje met een gefingeerd vraag-antwoord-interview als verpakking van de enkele proefexemplaren van zijn soloalbum McCartney. De ochtend van 10 april konden de kranten niet anders dan koppen: ‘Paul stapt uit de Beatles.’
Was het einde van De Kevers daadwerkelijk de schuld van de zingende bassist Paul McCartney? In 2014 zong Dylan een hommage voor de Brit met het nummer Things we said today. Terug te luisteren op The Art Of McCartney.
Of kwam het door John Lennon, de andere helft van het legendarische liedjesschrijversduo? Op de plaat Tempest staat Roll On, John, een ode aan de vermoordde zanger uit Liverpool. Of gaat het toch over de apostel Johannes? Sommigen vinden het nummer een rabbit hole: je denkt dat het over het ene gaat, maar het blijkt toch over iets anders te gaan.
Was het uiteenvallen van de band uit Liverpool misschien de schuld van gitarist George Harrison? Met hem vormde Dylan eind jaren tachtig, begin jaren negentig de supergroep Traveling Wilburys, aangevuld met Jeff Lynne, Roy Orbison en Tom Petty.
Misschien was het wel de schuld van drummer Ringo Starr, als laatste bij de band gekomen en nooit echt geroemd om zijn slagwerk. Ringo doet een partijtje mee tijdens The Last Waltz, het afscheidsoptreden van The band. En hij is te horen op de tomtom op Heart Of Mine, het liefdesliedje op Shot Of Love uit '81.
Goede Vrijdag 2020. Ook in 2009 was het 10 april Goede Vrijdag. Het waren de maanden dat ik stage liep bij dagblad De Stentor/Veluws Dagblad. Dat weekend gaf Dylan drie optredens in de Heineken Music Hall in Amsterdam, tot dan toe de langste reeks aaneengesloten concerten in Nederland. Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Eerste Paasdag 2009 waren voor Dylan en zijn Nederlandse publiek.
De bootleggers van Crystal Cat hebben alle concerten opgenomen en uitgebracht als The Amsterdam Box. Drie avonden, verdeeld over zes schijfjes. Immers, elk concert is te groot voor één cd-schijfje. De tweede cd van elke avond is aangevuld met nummers van andere optredens uit dezelfde tournee.
Mijn avond was die eerste avond. Het tweede schijfje is aangevuld met Something, dat drie weken later werd opgenomen in Liverpool. Het was Dylan's eerbetoon aan Harrison.
De gitarist was toen al ruim zeven jaar dood. Harrison leunde niet op de erfenis van The Beatles, een band die al sterk in ontbinding was toen McCartney zijn beruchte persbericht de wereld in stuurde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten