zaterdag 11 april 2020

Bert van de Kamp

Bert van de Kamp is donderdag overleden, zo meldt het muziektijdschrift OOR. Zijn collega's typeren hem als de éminence grise van de Nederlandse popjournalistiek. Zijn interviews met onder andere Lou Reed, Bono, Leonard Cohen, Iggy Pop, Peter Hammill en Townes Van Zandt waren legendarisch."Bert gold als grote kenner van het werk van Bob Dylan, een van zijn onbetwiste helden." 
Die kennis uitte Van de Kamp in onder meer het boekje ABCDylan, een naslagwerk over Dylan. Een alleraardigst en onderhoudend boekwerk, een van het betere soort in de Nederlandse popmuziek.
In 2009 gaf Van de Kamp een lezing in Oss. Of was dat al in 2008? Het was in ieder geval de tijd dat ik studeerde, want ik kon met de OV-studentenkaart afreizen naar de plaatselijke bibliotheek. Het was de dag dat de "winnaar" van de Nobelprijs voor de Literatuur bekend werd gemaakt. Dat is traditiegetrouw de tweede donderdag van oktober. De OOR-redacteur had zijn lezing de titel 'De dag dat Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur niét krijgt' meegegeven.
Het waren de bekende uiteenzettingen. Dylan maakte gebruik van literaire vormen en uitdrukkingen. Dat zou dan pleiten vóór de toekenning van de prestigieuze prijs. Maar het grootste bezwaar van de muziek-redacteur was dat Dylan muziek maakt. En geen literatuur of poëzie.
Terecht dus dat Dylan niet de Nobelprijs kreeg, vond Van de Kamp.
Zijn mening was niet bij de Zweedse Academie doorgedrongen. Of wel, maar vonden de leden in Zweden dat niet doorslaggevend. In 2016 kreeg Bob Dylan alsnog de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend, "for having created new poetic expressions within the great American song tradition".
Dus.
Bert van de Kamp is niet meer. Hij is 73 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten